14.9.07

Η Iστορία Eπαναλαμβάνεται

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

«Αλλαγή ζωής»
Γιάννης Πρετεντέρης

Παρακολουθούσα χθες το πεντάλεπτο τηλεοπτικό σποτ του Συνασπισμού. Ηταν ένα καταγγελτικό και ταυτοχρόνως συναισθηματικό φιλμάκι το οποίο περιέγραφε με τα μελανότερα χρώματα την κοινωνία μας και πρότεινε ως λύση «να αλλάξουμε ζωή».

Δεν θα συζητήσω αν η κοινωνία μας είναι τόσο άθλια όσο την αντιλαμβάνεται ο Συνασπισμός. Εκλογές έχουμε, η υπερβολή είναι μέσα στη λογική των πραγμάτων. Θα σταθώ όμως στην πρότασή τους για να αντιμετωπιστεί αυτή η άθλια κοινωνία: να αλλάξουμε ζωή - πάλι καλά, θα μου πείτε, διότι θα μπορούσαν με την ίδια ευκολία να προτείνουν «να αλλάξουμε χώρα» ή «να αλλάξουμε πλανήτη».

Κατ΄ αρχήν, η ιδέα δεν είναι κακή. Ποιος δεν θέλει να αλλάξει τη ζωή του με μια καλύτερη, αν δεχτούμε ότι ο Συνασπισμός δεν μας προτείνει να την αλλάξουμε με μια χειρότερη. Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε όμως ότι η αλλαγή ζωής αποτελεί μια απολύτως θεμιτή προγραμματική πρόταση, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι δύο: Πρώτον, τι ακριβώς συμβαίνει την Κυριακή. Εχουμε μήπως δημοψήφισμα αλλαγής ζωής; Εξ όσων γνωρίζω, όχι.

Ψηφίζουμε για Βουλή και κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση η οποία (όλοι συμφωνούμε) προτού αλλάξει τη ζωή μας χρήσιμο είναι να φτιάξει την Πυροσβεστική, να βελτιώσει την οικονομία, να ρίξει κανένα χιλιόμετρο άσφαλτο και να μην αφήνει τα τρένα να τρακάρουν μεταξύ τους. Υπό αυτήν την έννοια, ή ο Συνασπισμός νομίζει ότι μετέχει σε κάποιες άλλες εκλογές ή απλώς κοροϊδεύει τον κόσμο υποσχόμενος αλλαγή ζωής όταν αποφασίζουμε για άλλα πράγματα.

Δεύτερον, ποια ακριβώς είναι η ζωή που υπόσχεται ο Συνασπισμός εφόσον αποφασίσουμε να αλλάξουμε ζωή μαζί του.

Επ΄ αυτού, ο Συνασπισμός δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Ο αρχηγός του όμως επισκεπτόμενος ένα σχολείο για την έναρξη της σχολικής περιόδου έδωσε κάποιες ενδείξεις για την κοινωνία που ονειρεύεται. «Αν είστε καλά διαβασμένοι κι αν δεν σας βλέπει η δασκάλα, να αφήνετε τον διπλανό σας να αντιγράφει» συμβούλευσε το μαθητικό ακροατήριό του.

Ο Συνασπισμός, δηλαδή, μας προτρέπει να φτιάξουμε μια νέα ζωή στην οποία η εξαπάτηση και η αντιγραφή θα αποτελούν επίσημο κανόνα και στην οποία αυτός που θα έχει διαβάσει καλύτερα δεν θα χαίρει καμίας ανταπόδοσης για την προσπάθειά του, αφού θα πρέπει να τη μοιράζεται με τον αδιάβαστο συμμαθητή του. Ο Συνασπισμός, συνεπώς, προτείνει μια ζωή τούβλων όπου μέτρο ισότητας θα είναι ο πάτος. Πρωτότυπη ιδέα αλλά δεν ξέρω πόσοι θα συμφωνήσουν μαζί του. jpretenteris@dolnet.gr