24.8.07

Έπαιξε την κασέτα του 2004

Επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησης του Καραμανλή με το Ασφαλιστικό

Καραμπινάτη πολιτική εξαπάτηση των ψηφοφόρων, με όχημα το Ασφαλιστικό, επιχείρησε χθες ο Κώστας Καραμανλής, προσδοκώντας ότι με αυτή την κίνηση θα διώξει από το προσκήνιο το σκάνδαλο των ομολόγων και θα επικαλύψει τη θύελλα που έχει ξεσπάσει με το πόρισμα Ζορμπά.

O Πρωθυπουργός παρουσίασε μια πλατφόρμα προτάσεων για το Ασφαλιστικό αλλά στην πραγματικότητα μοίρασε ξανά τις απατηλές υποσχέσεις που έδινε η Ν.Δ. και το 2004 για την επίλυση του θέματος- και μάλιστα διαβάζοντας το ίδιο ακριβώς κείμενο, λέξη προς λέξη!
Αιφνιδιάζοντας ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με την απόφαση να φέρει το Ασφαλιστικό στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε χθες- από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.- μια δέσμη 11 προτάσεων με τις οποίες θα επιδιώξει την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες έγιναν δεκτές με χειροκροτήματα από τα μέλη του κομματικού οργάνου, αφού βουλευτές και στελέχη διαπίστωναν ότι το κόμμα θα συμμετάσχει στην προεκλογική συζήτηση για το Ασφαλιστικό και δεν θα εμφανιστεί χωρίς θέση στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Δεν άλλαξε ούτε ένα «θα»!

Μόνο που το «πακέτο» προτάσεων που εξήγγειλε δεν ήταν τίποτε άλλο από την πιστή αντιγραφή όσων έλεγε ο ίδιος και το 2004 και είχαν ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει τότε η Ν.Δ.. Στη χθεσινή του ομιλία δεν άλλαξε ούτε ένα «θα»! Και με ιδιαίτερη έμφαση, ξαναείπε όσα δεν έκανε η Ν.Δ. στη μέχρι τώρα κυβερνητική της θητεία, παγιδεύοντας ουσιαστικά και τα στελέχη του, τα οποία υποστήριζαν ότι ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή κίνηση «έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά που θα αποδειχθεί καθοριστικό για τις εκλογές».

Ο Πρωθυπουργός στην πραγματικότητα όχι μόνον υποσχέθηκε εκ νέου μέτρα που είχαν παραπεμφθεί επί 3 χρόνια στις ελληνικές καλένδες, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ή η έκδοση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης, αλλά με την πιστή αντιγραφή των υποσχέσεων του 2004 ανέδειξε το «ναυάγιο» της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ. σε μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται άμεσα με το Ασφαλιστικό. Χαρακτηριστική είναι η υπόσχεση για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η οποία- όπως παραδέχονται στην κυβέρνηση- έχει γιγαντωθεί. Εξαιτίας της αντιγραφής των εξαγγελιών του 2004 (copy/ paste), ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε με τη χθεσινή του ομιλία πως η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ προσεγγίζει σήμερα το 30%- κάτι για το οποίο κατηγορούσε με τις ίδιες λέξεις πριν από 3 χρόνια το ΠΑΣΟΚ!

Οι ίδιες ακριβώς υποσχέσεις

Η μοναδική αλλαγή που υπήρξε σε σχέση με τις εξαγγελίες του 2004 στη χθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή έχει να κάνει με τον χρονικό ορίζοντα που βάζει η Ν.Δ. για τη σύγκλιση των συντάξεων προς τον κοινοτικό μέσο όρο. Στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. έκανε λόγο για 8-10 χρόνια και χθες ο Κων. Καραμανλής έκανε... σκόντο και μίλησε για 5-7 χρόνια. Κατά τα λοιπά, υποσχέθηκε εκ νέου:

● Εξορθολογισμό της διαχείρισης των Ταμείων. Ταχεία προώθηση της μηχανοργάνωσης.

● Σταδιακή και κατόπιν διαλόγου ενοποίηση Ταμείων και Κλάδων στην κύρια και επικουρική ασφάλιση, καθώς και των Ταμείων Ασθένειας.

● Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.

● Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

● Έκδοση Κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης.

● Εξυγίανση των Κλάδων Ασθένειας, με την εφαρμογή συμπληρωματικού πληροφοριακού συστήματος για τη συντόμευση των διαδικασιών και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

● Θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, όσων επιθυμούν, και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης, ενδεχομένως με μορφή μερικής απασχόλησης και μερικής συνταξιοδότησης.

● Θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων για να εκλείψει το φαινόμενο των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων.

● Εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

● Μόνιμο μηχανισμό αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων.

Επίσης χθες ο Κων. Καραμανλής υποσχέθηκε ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό δεν θα περάσουν μέσα από την αύξηση εισφορών και ορίων ηλικίας, καθώς και τη μείωση των συντάξεων, ενώ υπερασπίστηκε το σύστημα τριμερούς χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού (κράτος, εργοδότες, εργαζόμενοι).

Νωρίτερα λόγω Ζορμπά...

Σημειώνεται ότι οι επιτελείς της Ρηγίλλης επεδίωκαν να παραμείνει το θέμα του Ασφαλιστικού σε δεύτερο πλάνο κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς είχε κριθεί ότι το ζήτημα προκαλεί αρνητικά ανακλαστικά στην κοινωνία. Γι΄ αυτό και ο Κων. Καραμανλής είχε αποφύγει χθες κάθε ειδική αναφορά στο Ασφαλιστικό, το οποίο είχε συμπεριλάβει με αόριστο τρόπο στις «μεταρρυθμίσεις» που αποτέλεσαν και πρόσχημα για τις πρόωρες κάλπες. Η επανάληψη των υποσχέσεων του 2004 θα γινόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά την πανηγυρική παρουσία του «νέου» προγράμματος της Ν.Δ., όπως έλεγαν χθες κομματικές πηγές, ώστε να εμφανισθεί και το κόμμα με συγκεκριμένη θέση για το ζήτημα. Ώσπου ήρθε η δημοσιοποίηση του πορίσματος Ζορμπά, το οποίο επιχείρησε χθες ο Πρωθυπουργός να ξεπεράσει και με τις γνωστές υποσχέσεις για «κανένα συμβιβασμό σε θέματα αρχών και αξιών, καμία σκιά και άπλετο φως...».

Από την Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: